Polędwiczki w miodzie z truskawkami
Po zimie mamy wielką ochotę na orzeźwiające smaki i lżejsze dania. Oto polędwica w miodzie z truskawkami. Smaczne i wykwintne!
- Claudia
Porcja: 350 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 750 g polędwiczki wieprzowej
- 3 szalotki
- łyżka oliwy
- 350 g truskawek
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- listki świeżej bazylii
- pieprz
Sok z cytryny wymieszać z miodem i sosem sojowym. mięso opłukać. Natrzeć marynatą. odstawić na godzinę. Szalotki obrać, pokroić w talarki. Posypać nimi naczynie do pieczenia i na wierzchu ułożyć mięso. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem. Wlać 3 łyżki wody. Piec 35 minut w 180°C. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. większe owoce przekroić. Połowę owoców ułożyć dookoła polędwiczki, wlać resztę marynaty i wino. Piec jeszcze 5 minut. wyjąć z piekarnika. dodać pozostałe owoce. delikatnie wymieszać, posypać bazylią i odstawić na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.