Polędwiczki w cieście z orzechami
Doskonałe jako sycąca przystawka i danie główne. Polecamy oryginalny przepis na polędwiczki w cieście.
- Claudia
Opublikowano: 25.04.2015, 05:36
Reklama
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
Reklama
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 6 łyżek oleju
- skórka z cytryny
- po 5 łyżek pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
- łyżeczka rozmarynu
- łyżka natki
- łyżka bułki tartej
- 4 łyżki masła
- jajko
- żółtko
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 200 g mąki
- jajko
- łyżka masła
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Mięso pokroić na 8 kawałków. Posmarować olejem wymieszanym ze skórką z cytryny, solą i pieprzem. Chłodzić przez godzinę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 8 placków. każdy posmarować orzechami wymieszanymi z posiekanym rozmarynem, natką, bułką tartą, roztartym masłem, jajkiem, solą i pieprzem. masą obłożyć mięso. oblepić ciastem. wierzch posmarować żółtkiem. Piec 35 minut w 170°C.
Reklama
Reklama
Reklama