Polędwiczki w chlebowym płaszczyku
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 650 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji
- polędwiczki wieprzowe (każda po ok. 1/2 kg)
- 2 łyżki oleju
- pęczek posiekanej natki
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Ciasto:
- 350 ml ciepłego mleka
- po 4 dag drożdży i cukru
- jajko
- po 30 dag mąki razowej i pszennej
- 45 dag masła
- łyżeczka soli
Sos:
- 20 dag galaretki porzeczkowej
- łyżka musztardy sarepskiej
- 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina
- sok i skórka starta z cytryny i pomarańczy
- łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto: drożdże, mleko i cukier rozrobić, dodać obie mąki, masło, jajko i sól. Wyrobić ciasto, odstawić na 30 min.
Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć polędwiczki. Zdjąć, przestudzić. Natkę wymieszać z musztardą i bułką.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i posmarować pastą. Polędwiczki zawinąć w ciasto. Miejsca łączenia posmarować wodą. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Sos: galaretkę podgrzać z winem i musztardą sarepską. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z zimną wodą i dodać do sosu. Mieszając zagotować.
Zimną pieczeń pokroić w plastry, podawać z sosem.