Reklama

Składniki na 8 porcji

Reklama
  • polędwiczki wieprzowe (każda po ok. 1/2 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek posiekanej natki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 350 ml ciepłego mleka
  • po 4 dag drożdży i cukru
  • jajko
  • po 30 dag mąki razowej i pszennej
  • 45 dag masła
  • łyżeczka soli

Sos:

  • 20 dag galaretki porzeczkowej
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • sok i skórka starta z cytryny i pomarańczy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Reklama

Ciasto: drożdże, mleko i cukier rozrobić, dodać obie mąki, masło, jajko i sól. Wyrobić ciasto, odstawić na 30 min.
Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć polędwiczki. Zdjąć, przestudzić. Natkę wymieszać z musztardą i bułką.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i posmarować pastą. Polędwiczki zawinąć w ciasto. Miejsca łączenia posmarować wodą. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Sos: galaretkę podgrzać z winem i musztardą sarepską. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z zimną wodą i dodać do sosu. Mieszając zagotować.
Zimną pieczeń pokroić w plastry, podawać z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama