Polędwiczki karmelizowane z warzywami
Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie składniki. Oto przepis na karmelizowane polędwiczki z warzywami - smaczne i lekkie.
- Claudia
Porcja: 364 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje
- 2 polędwiczki wieprzowe
- korzeń świeżego imbiru
- cukinia
- żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- czerwona cebula
- limonka
- 3 łyżki oleju
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu akacjowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Polędwiczki pokroić na małe kawałki. imbir obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa oczyścić, pokroić w słupki, cebulę w ósemki. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Olej podgrzać. Podsmażyć na nim mięso. Dodać cukier, miód i smażyć ok. 5 minut, aż mięso się skarmelizuje.
Wlać sos sojowy i sok z limonki. dodać imbir, sól i pieprz do smaku. Dusić ok. 20 minut. Dołożyć warzywa, chwilę jeszcze je dusić. Wlać szklankę wody, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i skórką startą z limonki.
Nasza rada: do warzyw możesz dołożyć również fenkuł, czyli koper włoski. Jego lekko anyżkowy smak świetnie współgra ze smakiem wieprzowego mięsa.