Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 polędwiczki
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 kwaśne jabłka
  • kilogram ziemniaków
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • 2 łyżki siekanego koperku
Reklama

Mięso umyj, skrop olejem, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Każdą polędwiczkę przekrój na 3 cześci, zrumień na oleju. Na łyżce masła zeszklij pokrojone cebule. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. W żaroodpornym naczyniu ułóż mięso, cebule i ćwiartki jabłek, przykryj wiórkami masła. Zapiekaj 15 min w temp. 200°C (w trakcie pieczenia możesz skropić kilkoma łyżkami wody). Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach na półmiękko. Odcedź i ostudź. Obierz ze skóry, specjalną łyżeczką wytnij kulki, wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem szafranu lub kurkumy, gotuj 5 minut, odparuj. Podawaj polędwiczki z jabłkami i kulkami ziemniaków, polane masełkiem i posypane koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama