Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i kulkami ziemniaków
PRZYGOTOWANIE: 30 min
MARYNOWANIE: 1 godz.
KALORYCZNOŚĆ: 230 kcal
Dla 8 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
- 4 polędwiczki
- olej
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 kwaśne jabłka
- kilogram ziemniaków
- szczypta szafranu lub kurkumy
- 2 łyżki siekanego koperku
Mięso umyj, skrop olejem, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Każdą polędwiczkę przekrój na 3 cześci, zrumień na oleju. Na łyżce masła zeszklij pokrojone cebule. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. W żaroodpornym naczyniu ułóż mięso, cebule i ćwiartki jabłek, przykryj wiórkami masła. Zapiekaj 15 min w temp. 200°C (w trakcie pieczenia możesz skropić kilkoma łyżkami wody). Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach na półmiękko. Odcedź i ostudź. Obierz ze skóry, specjalną łyżeczką wytnij kulki, wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem szafranu lub kurkumy, gotuj 5 minut, odparuj. Podawaj polędwiczki z jabłkami i kulkami ziemniaków, polane masełkiem i posypane koperkiem.