Reklama

●70 dag polędwicy wieprzowej
●pół pęczka świeżej kolendry
●kawałek świeżego imbiru (4–5 cm)
● 2 łyżki octu balsamicznego
● olej
● czerwona papryka
● kilka liści kapusty włoskiej
● opakowanie kiełków fasoli mung
● opakowanie makaronu sojowego
● przyprawa 5 smaków
● sól
● pieprz
● 2 łyżki sosu sojowego
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz, pokrój w cienkie paski. Kolendrę posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Mięso włóż do miski, dokładnie wymieszaj z imbirem, kolendra, octem balsamicznym i 2 łyżkami oleju. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój na kawałki. Kapustę umyj, osusz i pokrój niezbyt drobno. Odcedź kiełki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, smaż ok. 8–10 minut, często mieszając. Po usmażeniu przełóż do miski, trzymaj w cieple. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę i kapustę. Makaron sojowy zalej wrzątkiem. Do miski z mięsem dołóż warzywa. Gdy makaron zmięknie, wrzuć go na patelnię, dodaj kiełki, podsmaż chwilę, energicznie mieszając, dodaj mięso i warzywa. Wymieszaj, przypraw do smaku, skrop sosem sojowym, smaż ok. 2 min.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama