Podkarpackie pierożki
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 510 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:39
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 40 dag kaszanki
- 2 jabłka (reneta, boiken)
- mielony cynamon
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Reklama
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dolewając ciepłej wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyciąć gniazda nasienne. W rondlu rozgrzać masło, włożyć jabłka, podlać odrobiną wody, rozgotować na małym ogniu.
Kaszankę obrać z osłonki, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać z jabłkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.
Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować na placek, wykroić kółka. Nałożyć farsz, zlepić. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Partiami wrzucać pierogi. Smażyć na złoto.
Reklama
Reklama
Reklama