Placuszki z sosem grzybowym
Przygotowanie: 1 godzina 20 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 80 dag ziemniaków
- 4 dag posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki margaryny
- 150 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
SOS:
- 1/2 kg pieczarek
- 10 dag suszonych chińskich grzybów
- pęczek dymki
- 2 pomidory z puszki
- 150 ml mleka
- 15 dag śmietany
- 2 łyżki oleju
- żółtko
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać orzechy, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Łyżkę margaryny rozgrzać na patelni, wykładać porcje ziemniaków formując placuszki. Każdy placuszek polać łyżką mleka. Smażyć 5 minut, po czym trzymać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.
Sos: suszone grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie, odcedzić i pokroić w paski.
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Pomidory pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć dymki, smażyć 3 minuty, dodać pomidory, przesmażyć, zdjąć. Na tę samą patelnię włożyć grzyby i smażyć 5 minut.
Wlać mleko wymieszane ze śmietaną i gotować na małym ogniu 15 min. Żółtko rozmącić z 3 łyżkami sosu, dodać, wymieszać (nie gotować!).
Do sosu dodać dymkę i pomidory. Podawać z placuszkami.