Placuszki z kukurydzą
Przygotowanie: 35 min, kaloryczność: 230 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 2 cebule
● łyżka masła
● wegeta
● 30 dag pieczarek
● puszka kukurydzy
● 3 łyżki mąki
● jajko
● oregano suszone
● sól
● pieprz
● olej
● oregano świeże
Cebule obierz i posiekaj, podsmaż na maśle, oprósz wegetą. Dodaj pocięte na cienkie plasterki pieczarki, smaż razem kilka minut. Do miski włóż kukurydzę wraz z zalewą, wsyp mąkę, wbij jajko. Dodaj cebulę z pieczarkami, oprósz suszonym oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko na masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Na mocno rozgrzany olej kładź łyżką płaskie placki, smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj gorące, posypane świeżym oregano, z jarzynką z marchewki z groszku. NASZA RADA: Nie smaż placków zbyt długo, bo kukurydza stwardnieje. Do ciasta dodaj łyżkę startego żółtego sera; placki będą pikantniejsze.