Placuszki z jeżynami
- Claudia
Opublikowano: 09.09.2013, 14:22
Reklama
PORCJA: 377 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 6 PORCJI
Ciasto:
Reklama
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 75 g rozpuszczonego masła
- szklanka jeżyn
- 300 g serka homogenizowanego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Reklama
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać mleko, roztrzepane jajka, masło i delikatnie zmiksować. Odstawić na 15 minut (nie schładzać). Jeżyny oczyścić, opłukać i wymieszać z serkiem. Wstawić do lodówki. Małą ilością oleju posmarować patelnię. Z przygotowanego ciasta smażyć niewielkie placki. Każdy osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem, z serkiem z jeżynami.
Reklama
Reklama
Reklama