Placuszki serowe z truskawkami
Przepis na placuszki serowe z truskawkami.
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 15 minut
Porcja: 395 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 12.06.2007, 15:08
Reklama
- 25 dag truskawek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- szklanka (17 dag) mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- sól
- 30 dag twarożku (np. toska lub ricotta)
- 4 łyżki jogurtu
- masło do smażenia
Reklama
Truskawki umyć, obrać, przepołowić. Ocet połączyć z miodem i wymieszać z truskawkami. Odstawić, aby się zmacerowały.
Twarożek wymieszać z jogurtem. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z twarożkiem i mąką, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. (Gdyby było za gęste, dodać trochę jogurtu lub mleka). Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z ciastem.
Masło rozgrzać na patelni, łyżką kłaść masę serową, smażyć małe placuszki. Podawać z truskawkami balsamico.
Reklama
Reklama
Reklama