Reklama

Placuszki fit na słono czy na słodko?

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w perspektywie długiego dnia. Powinno być prawidłowo zbilansowane, czyli dostarczać zdrowych węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Poniższe przepisy na placuszki fit z dodatkami spełniają te wymagania. Z punktu widzenia zdrowego menu nie ma większego znaczenia, czy zdecydujemy się na wariant słodki czy słony. Istnieją natomiast względy dietetyczne, mogące wpłynąć na ten wybór.

Reklama

Co jest istotne w przepisie, aby na jego podstawie powstały dietetyczne placki na śniadanie? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na typ mąki - pszenna i oczyszczona nie należy do najzdrowszych pomysłów. Lepszy wybór stanowi mąka pełnoziarnista, gryczana czy owsiana, a w niektórych przepisach w ogóle można pominąć ten składnik. Biały cukier także znajdzie znakomity zamiennik w postaci erytrolu lub ksylitolu. Często wystarczającą słodycz zapewniają owoce.

Placuszki fit na słodko kojarzą się często - zupełnie niesłusznie! - ze słodyczami. Jeśli jednak zrezygnujemy z czekolady i śmietanki na rzecz owoców i jogurtu, efekt będzie zadowalający. Dodatkowo badacze dowiedli, że wysokobiałkowe i wysokowęglowodanowe śniadanie zapewnia uczucie sytości na dłużej. Z kolei składniki użyte do przygotowania placuszków fit na słono nie przyczynią się do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Stanowią one znakomity zamiennik jajecznicy lub kanapek. Placki z kukurydzy, cukinii czy marchewki w wariancie wytrawnym to także sposób na to, aby przemycić warzywa do dziecięcej diety.

Fit placuszki na śniadanie na słodko

Pierwsza propozycja to śniadaniowe placuszki twarogowe, które pod względem puszystości wcale nie ustępują tym tradycyjnym. Nie dodaje się do nich proszku do pieczenia ani sody, ponieważ wzrost ciasta zapewniają ubite na sztywno białka jaj. Do przygotowania czterech porcji tych placków potrzebne są następujące składniki:

  • 50 dag twarogu
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru

Do miski włożyć twaróg i żółtka, a następnie rozgnieść widelcem lub praską na jednolitą masę. Dodać cukier z wanilią oraz puder, a następnie mąkę. Jeśli twaróg jest wilgotny i rzadki, dodać nieco więcej mąki. Osobno ubić białka na sztywną pianę, a następnie wmieszać do masy twarogowej, mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub plastikową szpatułką, uważając, aby masa nie opadła. Porcje ciasta (około 2 łyżki) nakładać na suchą, rozgrzaną patelnię, formując placuszek. Smażyć partiami na minimalnym ogniu przez około 3 minuty, aż spód delikatnie zarumieni się. Przewrócić na drugą stronę i dosmażać jeszcze 2 minuty.

Drugim pomysłem są fit placuszki jogurtowo-budyniowe. Tu z kolei mąka pszenna została zupełnie wyeliminowana na rzecz bezglutenowej mąki kukurydzianej. Do przyrządzenia czterech porcji potrzebne są:

  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sypki budyń. Osobno połączyć jajka z jogurtem naturalnym i ksylitolem, dobrze mieszając trzepaczką. Dodać mokre składniki do suchych. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię nakładać po 1-2 łyżki masy i smażyć z obu stron na rumiano.

    Jedne i drugie placki śniadaniowe na słodko podawać można z gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej greckim, świeżymi owocami, dżemem lub miodem.

    Placuszki śniadaniowe - wytrawna fit wersja klasycznych placków

    Osoby, które nie przepadają za śniadaniami na słodko, wcale nie są skazane na jajecznicę i kanapki. Placki z ziemniaków i kukurydzy są bardzo sycące, a dodatkowo można dzięki nim wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia kartofle. Ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki, dzięki zawartości skrobi opornej, są dopuszczalne w diecie redukcyjnej.

    Składniki do przygotowania placków to:

    • 50 dag ugotowanych ziemniaków
    • 1,5 szklanki ziaren kukurydzy - najlepiej z obgotowanej wcześniej kolby
    • 1 jajko
    • 1 szklanka startego sera
    • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki chili
    • pieprz do smaku

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze ugnieść tłuczkiem. Dodać do nich kukurydzę, pieprz, jajko i starty na tarce ser. Całość można dosolić, zwracając uwagę na to, jak słony jest ser i ziemniaki. Nabierać łyżką niewielkie porcje masy i smażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Można także formować placuszki na blaszce wyłożonej papierem i piec przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

    Placki doskonale smakują z pikantnym sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu ketchupem. W towarzystwie sałaty nadawać się będą na lekki obiad.

    Przepis na fit dietetyczne placuszki

    Placuszki bananowe to kolejna zdrowsza wersja amerykańskich pancakes'ów. Są bardzo proste w przygotowaniu i w podstawowej wersji wymagają tylko trzech składników. Ich smak można modyfikować, dokładając chociażby masło orzechowe. Bazę stanowią:

    • 1 niepełna szklanka (ok. 10 dag) płatków owsianych
    • 3 dojrzałe banany
    • 4 jajka

    Przygotowanie jest błyskawiczne: wystarczy zmiksować wszystkie składniki ręcznym blenderem lub dobrze rozgnieść je widelcem, na gładko. Odstawić na 10 minut, po czym zmiksować ponownie. Patelnię delikatnie posmarować masłem i nakładać na nią niewielkie porcje masy. Smażyć kilka minut na minimalnym ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, ale ciasto nie będzie jeszcze ścięte, przewrócić i dosmażyć na drugiej stronie.

    Takie placki doskonale smakują z jogurtem, owocami i syropem klonowym. Podczas ich smażenia trzeba uważać, gdyż dość łatwo się przypalają.

    Reklama

    Reklama
    Reklama
    Reklama