Placuszki bananowe Anny Lewandowskiej - moje kulinarne odkrycie z książki "Healthy Sweets by Ann"
Anna Lewandowska od lat promuje zdrowy tryb życia, w tym dietę opartą na bogactwie składników odżywczych, a nie koniecznie na bogactwie węglowodanów. Jej ostatnia książka „Healthy Sweets by Ann” to dowód na to, że słodycze mogą być zdrowe. Wśród wielu przepisów, które tam znajdziecie, jeden pokochałam miłością absolutną. To przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi, które w mig stały się topowym daniem naszych weekendowych śniadań!
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi Anny Lewandowskiej
Tarty, trufle, batony i płynące czekoladą babeczki – to wszystko znajdziecie w książce kulinarnej „Healthy Sweets by Ann” Anny Lewandowskiej. Kilka przepisów podawaliśmy Wam kilka miesięcy temu, gdy książka debiutowała na księgarskich półkach. Teraz przyszedł czas na przepis, który totalnie zdominował moje weekendowe śniadania. To bananowe placki z płatkami owsianymi, które łączą w sobie wszystko to, co kocham w kuchni: smak, zdrowie i pożywność, a także szybkość i prostotę w realizacji.
Placuszki bananowe Anny Lewandowskiej to pomysł na zdrowe i proste śniadanie, przekąskę w podróży czy podwieczorek. Mojej rodzinie najlepiej smakują o poranku, gdy dom dopiero budzi się do życia.
Zobacz też:
FIT PRZEKĄSKI do pracy, na wieczór i kiedy masz ochotę na podjadanie
FIT CIASTO - 5 przepisów na zdrowe i pyszne wypieki
Przepis na placki bananowe jest wyjątkowo prosty
SKŁADNIKI:
80 g płatków owsianych
3 jajka
2 duże banany
1 szczypta cynamonu
1 szczypta wanilii
1 łyżeczka masła klarowanego lub ghee do smażenia
Przygotowanie placków bananowych Anny Lewandowskiej jest równie banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zblendować. Ja powielam składniki razy dwa, a nawet trzy, bo rodzina – a szczególnie dzieciaki – uwielbiają się nimi objadać! Tak przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy na złoty kolor. Dokładny przepis znajdziesz na jednym ze zdjęć w galerii powyżej.
Najlepiej smakują ze świeżymi owocami – malinami, borówkami albo truskawkami, ale jesienią i zimą możesz polać je syropem klonowym, ulubionym dżemem czy bitą śmietaną. My uwielbiamy jej jeść w połączeniu z samodzielnie przygotowanym twarożkiem waniliowym.
Placuszki bananowe Anny Lewandowskiej to zdecydowanie moje kulinarne odkrycie ostatnich miesięcy i polecam je każdemu, kto szuka pomysłu na szybkie, proste i pyszne śniadanie czy podwieczorek. Koniecznie spróbujcie sami, zaglądając do książki „Healthy Sweets by Ann”! Polecam ją Wam szczególnie teraz w okresie przedświątecznym, bo znajdziecie tam wiele pomysłów na zdrowe słodkości!
Zobacz też:
Anna Lewandowska o tym, czy zmusza dzieci do jedzenia?
1 z 4
Placki bananowe z płatkami owsianymi według przepisu Anny Lewandowskiej
2 z 4
Placki bananowe z płatkami owsianymi według przepisu Anny Lewandowskiej
3 z 4
Placki bananowe z płatkami owsianymi według przepisu Anny Lewandowskiej
4 z 4
Placki bananowe z płatkami owsianymi według przepisu Anny Lewandowskiej