Placki ziemniaczane z pieczarkami
Jeśli nie wiesz co podać na jesienną kolacje, proponujemy placki ziemniaczane.
- Claudia
Porcja: 550 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje:
- 250 g pieczarek
- 8 łyżek oleju
- ząbek czosnku
- 8 dużych ziemniaków
- cebula
- 8 plasterków sera ementaler
- natka
- sól
- pieprz
Pieczarki opłukać, osuszyć, większe ewentualnie pokroić na kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawić solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce i rękami odcisnąć sok. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać na dużym ogniu resztę oleju, nałożyć porcję ziemniaków. Zmniejszyć płomień i smażyć 5 minut, aż placek stanie się złocistobrązowy. Obrócić, chwilę dalej smażyć. Na każdym placku ułożyć po łyżce pieczarek i po plasterku sera. Patelnię przykryć. Zostawić na małym ogniu jeszcze przez minutę. Placki przed podaniem posypać posiekaną drobno natką.