Reklama

Porcja: 550 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje:

Reklama
  • 250 g pieczarek
  • 8 łyżek oleju
  • ząbek czosnku
  • 8 dużych ziemniaków
  • cebula
  • 8 plasterków sera ementaler
  • natka
  • sól
  • pieprz
Reklama

Pieczarki opłukać, osuszyć, większe ewentualnie pokroić na kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawić solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce i rękami odcisnąć sok. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać na dużym ogniu resztę oleju, nałożyć porcję ziemniaków. Zmniejszyć płomień i smażyć 5 minut, aż placek stanie się złocistobrązowy. Obrócić, chwilę dalej smażyć. Na każdym placku ułożyć po łyżce pieczarek i po plasterku sera. Patelnię przykryć. Zostawić na małym ogniu jeszcze przez minutę. Placki przed podaniem posypać posiekaną drobno natką.

Reklama
Reklama
Reklama