Reklama

●25 dag sera pleśniowego
●2 czubate łyżki cukru
● 5 łyżek masła
●4 gałązki rozmarynu
●2–3 gruszki
● 2 łyżki soku z cytryny
● pieprz
●1 kg ziemniaków
● jajko
● olej
● sól
[adsense]
Ser pokrusz. Na patelni rozpuść cukier w połowie masła, wrzuć rozmaryn i karmelizuj ok. 3 min. Gruszki dokładnie umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na osobnej patelni rozpuść resztę masła z sokiem z cytryny oraz pieprzem, podsmażaj w tym gruszki ok. 3 min. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w blenderze, wymieszaj z jajkiem, łyżką oleju, posól do smaku. Na gorącym oleju smaż 8–10 placków. Łącz po dwa, przekładaj serem, na wierzchu połóż połówkę gruszki i po gałązce skarmelizowanego rozmarynu

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama