Placki ziemniaczane
Przygotowanie: 50 minut
Smażenie: 20 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki na 4 porcje

- Moje Gotowanie
● 50 dag ziemniaków
● 2–3 jabłka
● 4 łyżki mleka
● 3 jajka
● 5 dag mąki
● łyżka rodzynek
● sól
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania
Ziemniaki obrać, umyć. Włożyć do rondla, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli. Gotować 20–30 minut. Odlać, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z mlekiem, ostudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszać z jabłkami, jajkami, mąką i rodzynkami. Łyżką kłaść na rozgrzany olej porcje ciasta, smażyć na rumiano z obu stron (po 2–3 min). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecane
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej z książki "365 obiadów za 5 zł". Mają ponad 160 lat! W czasach galopującej inflacji aż żal ich nie wypróbować...
„Gdy jego żona wyjechała, sąsiad poczuł się jak pies spuszczony ze smyczy. Wkrótce jednak zaczął skamleć jak szczeniaczek”
Pomysły na pyszne święta. Potrawy na śniadanie wielkanocne dla całej rodziny
Współpraca reklamowa
Przepis na bezproblemowe święta - jak zaoszczędzić czas i ułatwić sobie życie?
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa