Placki z serem pleśniowym i gruszkami
Jesień to czas smakowania, pora obfitości. Do woli można rozkoszować się różnorodnością owoców. Dania przygotowane z nich są wyjątkowo pyszne.
- Claudia
PORCJA: 569 kcal
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
NA 4 PORCJE:
● 50 g cukru
● 70 g masła
● 4 gałązki rozmarynu
● 2 dojrzałe gruszki
● 2 łyżki soku z cytryny
● 1 kg ziemniaków
● 100 ml oleju do smażenia
● 250 g sera pleśniowego
● sól
● pieprz
Na patelnię wsypać 20 g cukru. Podgrzewać, mieszając, aż cukier zacznie się topić i nabierać złotego koloru. Dodać 30 g masła i połowę drobno posiekanego rozmarynu. Chwilę smażyć. Gruszki umyć i obrać. Przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Na drugiej patelni roztopić resztę masła i cukru. Dodać sok z cytryny i dużą szczyptę pieprzu. Włożyć gruszki. Smażyć ok. 3 minut. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć. Dodać sól i pieprz do smaku. Z masy uformować 8 placków i usmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser pokroić na kawałki. Wkładać go między dwa gorące placki. Polać karmelem. Wstawić mniej więcej na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 220°C. Przed podaniem na każdej porcji ułożyć po połówce gruszki. Podawać na ciepło z resztą rozmarynu.