Placki z kiełbasą i ziołami
Przygotowanie: 35 min
Kaloryczność: 320 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 05.11.2008, 15:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- kilogram ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 30 dag wędzonej kiełbasy
- suszone zioła prowansalskie
- świeży majeranek
- olej do smażenia
Reklama
Obierz ziemniaki, opłucz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Cebulę obierz, także zetrzyj, wymieszaj z ziemniakami. Kiełbasę pokrój w bardzo małą kostkę. Ziemniaki z cebulą wymieszaj z pokrojoną kiełbasą, mąką, jajkami, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na gorącym oleju smaż na złoty kolor dość grube placki. Udekoruj świeżym majerankiem. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami konserwowymi.
NASZA RADA: Zamiast kiełbasy możesz dodać do placków dowolną wędlinę albo resztki pieczeni z wczorajszego obiadu. Jeśli chcesz zaostrzyć ich smak, przypraw je zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Reklama
Reklama
Reklama