Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • kilogram ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag wędzonej kiełbasy
  • suszone zioła prowansalskie
  • świeży majeranek
  • olej do smażenia
Reklama

Obierz ziemniaki, opłucz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Cebulę obierz, także zetrzyj, wymieszaj z ziemniakami. Kiełbasę pokrój w bardzo małą kostkę. Ziemniaki z cebulą wymieszaj z pokrojoną kiełbasą, mąką, jajkami, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na gorącym oleju smaż na złoty kolor dość grube placki. Udekoruj świeżym majerankiem. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami konserwowymi.
NASZA RADA: Zamiast kiełbasy możesz dodać do placków dowolną wędlinę albo resztki pieczeni z wczorajszego obiadu. Jeśli chcesz zaostrzyć ich smak, przypraw je zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Reklama
Reklama
Reklama