Placki gniazda z jajem
Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 20-25 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 13.10.2007, 12:56
Reklama
● 40 dag ziemniaków
● cebula
● 3 łyżki mąki
● 5 jajek
● 10 dag wędzonego boczku
● olej do smażenia
● sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką, jajkiem i boczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać olej. Wlać 1/4 ciasta, usmażyć z jednej strony na złoto. Odwrócić, a następnie na usmażoną stronę wbić jajko, posolić, oprószyć majerankiem. Patelnię przykryć, smażyć kilka minut, aż placek zrumieni się od spodu, a jajko zetnie. W taki sam sposób usmażyć pozostałe placki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama