Placek ze śliwkami
Przygotowanie: 25 min
Oczekiwanie: 30 min
Pieczenie: 25-30 min
Porcja: 165 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 14:42
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 4 łyżki cukru
- jajko
- łyżka masła
- 1/2 kg śliwek
- łyżeczka mielonego cynamonu
- tłuszcz i bułka tarta do blachy
Reklama
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Wsypać po łyżeczce mąki i cukru, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru, wyrośnięty rozczyn i miękkie masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki umyć, rozkroić, wyjąć pestki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką.
Na wierzchu ułożyć śliwki. Posypać je cynamonem. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Posypać resztą cukru.
Reklama
Reklama
Reklama