Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 2 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • łyżka masła
  • 1/2 kg śliwek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
Reklama

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Wsypać po łyżeczce mąki i cukru, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru, wyrośnięty rozczyn i miękkie masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki umyć, rozkroić, wyjąć pestki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką.
Na wierzchu ułożyć śliwki. Posypać je cynamonem. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Posypać resztą cukru.

Reklama
Reklama
Reklama