Placek z wiśniami
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 02.08.2006, 14:03
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- kostka masła
- torebka cukru wanilinowego
- 1 kg wiśni
- sok z 1/2 cytryny
- aromat migdałowy
Reklama
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szklanką cukru pudru. Dodać schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta i piec 45 minut w temp. 190°C. Z reszty cukru, soku cytrynowego i kilku kropli aromatu migdałowego utrzeć lukier. Wystudzone ciasto polać lukrem. Udaje się też z morelami i ze śliwkami.
Reklama
Reklama
Reklama