Reklama

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO:

Reklama
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz i mąka do formy

KREM I DEKORACJA:

  • łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kg serka homogenizowanego
  • szklanka kremówki
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 3/4 kg truskawek
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej
  • listki melisy
Reklama

Ciasto: żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Białka ubić z resztą cukru. Wymieszać z koglem-moglem. Do masy jajecznej przesiać obie mąki. Wymieszać, nałożyć do przygotowanej formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 C.
Krem i dekoracja: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Serek zmiksować z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać, wymieszać z masą serową. Schładzać 15 minut.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, połowę owoców pokroić. Zimną kremówkę ubić, połączyć z kremem serowym.
Biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć połową kremu i pokrojonymi truskawkami. Wierzch posmarować resztą kremu.
Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Posmarować je galaretką rozrzedzoną łyżką gorącej wody. Ozdobić listkami melisy.

Reklama
Reklama
Reklama