Placek z owocami
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- tłuszcz i mąka do formy
KREM I DEKORACJA:
- łyżka żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kg serka homogenizowanego
- szklanka kremówki
- sok i skórka z 1 cytryny
- 3/4 kg truskawek
- 4 łyżki galaretki truskawkowej
- listki melisy
Ciasto: żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Białka ubić z resztą cukru. Wymieszać z koglem-moglem. Do masy jajecznej przesiać obie mąki. Wymieszać, nałożyć do przygotowanej formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 C.
Krem i dekoracja: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Serek zmiksować z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać, wymieszać z masą serową. Schładzać 15 minut.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, połowę owoców pokroić. Zimną kremówkę ubić, połączyć z kremem serowym.
Biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć połową kremu i pokrojonymi truskawkami. Wierzch posmarować resztą kremu.
Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Posmarować je galaretką rozrzedzoną łyżką gorącej wody. Ozdobić listkami melisy.