Placek z migdałami
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 380 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 05.12.2005, 10:25
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- 10 dag migdałów
- 20 dag gorzkiej czekolady
- kostka masła
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki Kakao
- 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- masło i mąka do blachy
- 2 łyżki płatków migałowych
- kilka orzechów pekan
Reklama
Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć. Masło stopić z 15 dag czekolady. Płynną masę przelać do miski. Wbijać po kolei żółtka, cały czas ucierać. Białka ubić na pianę, wsypując po łyżce cukier.
Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać migdały, wlać spirytus, wymieszać. Pianę delikatnie (najlepiej łyżką) połączyć z masą.
Podłużną formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę. Piec 50 minut w temp. 180°C.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, ew. ozdobić orzechami.
Reklama
Reklama
Reklama