Placek z jabłkami
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 30-35 minut
Porcja: 290 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 11:33
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 4-5 jabłek
- 3 jajka
- sól
- szklanka cukru pudru
- niepełna szklanka mąki
- 6 łyżek oleju
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. 3-4 łyżki mleka
- 5 dag rodzynek
- tłuszcz i mąka do blachy
Reklama
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem pudrem (2 łyżki odłożyć do posypania). Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej, zmiksować (masa ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, gdy jest za gęsta, dolać mleka). Rodzynki sparzyć, wymieszać z masą. Białka ubić na sztywno, wymieszać z ciastem. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Blachę natłuścić, posypać mąką. Wlać ciasto, ułożyć w rządkach kawałki jabłek. Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama