Reklama

● 4 jajka
● 1/2 szklanki cukru pudru
● cukier waniliowy
● 2/3 szklanki mąki
● szklanka słodkiej śmietanki
● szczypta soli
● łyżka masła
● 1/2 kg wiśni bez pestek (z mrożonki)
● cukier puder
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. Nie przerywając ucierania, dodawaj po trochu mąkę, śmietankę i sól. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, na dnie ułóż rozmrożone i osączone wiśnie, zalej ciastem. Wstaw naczynie do piekarnika o temp. 220°C. Po 10 min zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 30 min. Posyp cukrem pudrem, podawaj na ciepło.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama