Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • 40 dag wiśni
  • kostka masła
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 30 dag mąki
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy
  • 2 łyzki mleka
  • 3 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 łyzki brązowego cukru
Reklama

Wiśnie umyj i wydryluj. Masło utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Małymi porcjami dodawaj cukier, cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Na koniec wbijaj po jednym jajku i stopniowo wlewaj mleko, nadal miksując. Dosyp soli, zamieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 30x40 cm. Wyrównaj wierzch, wyłóż wiśnie (możesz je oprószyć mąką, aby w czasie pieczenia nie opadły na samo dno). Posyp płatkami migdałowymi i cukrem. Piecz 35 min w temp. 180°C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj świeżymi wiśniami.

Reklama
Reklama
Reklama