Placek wiśniowo -migdałowy
Przygotowanie: 35 min
porcja: 180 kcal
- Naj
Opublikowano: 11.08.2008, 14:30
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 40 dag wiśni
- kostka masła
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 30 dag mąki
- 4 jajka
- budyń waniliowy
- 2 łyzki mleka
- 3 łyzeczki proszku do pieczenia
- 10 dag płatków migdałowych
- 2 łyzki brązowego cukru
Reklama
Wiśnie umyj i wydryluj. Masło utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Małymi porcjami dodawaj cukier, cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Na koniec wbijaj po jednym jajku i stopniowo wlewaj mleko, nadal miksując. Dosyp soli, zamieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 30x40 cm. Wyrównaj wierzch, wyłóż wiśnie (możesz je oprószyć mąką, aby w czasie pieczenia nie opadły na samo dno). Posyp płatkami migdałowymi i cukrem. Piecz 35 min w temp. 180°C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj świeżymi wiśniami.
Reklama
Reklama
Reklama