Placek wiśniowo-czereśniowy
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 390 kcal
Składniki na 6 porcji
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 11.07.2007, 15:01
Reklama
Ciasto:
Reklama
- szklanka (17 dag) mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko
- łyżka śmietany 12%
- sól
Owoce i masa:
- po 35 dag czereśni i wiśni
- 1/2 szklanki kremówki
- jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- tłuszcz do formy
Reklama
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, piec około 10 minut w temperaturze 200°C.
Wiśnie i czereśnie umyć, wydrylować, odstawić na 10 min, odlać sok. Jajko wbić do śmietany, dodać cukier, wymieszać. Osączone owoce układać na cieście. Zalać masą jajeczną. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama