Placek truskawkowy z galaretką
Przepis na placek truskawkowy z galaretką.
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 50 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
CIASTO:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- kostka masła
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
DEKORACJA:
- 60 dag truskawek
- 2 szklanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny instant
- galaretka truskawkowa
- łyżka uprażonych płatków migdałowych
Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na końcu dodać mąkę i proszek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 50 minut w temp. 180 st C.
Dekoracja: galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem producenta, schłodzić. Truskawki opłukać, oczyścić, przepołowić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kremówkę ubić z cukrem, wymieszać z żelatyną.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem śmietanowy i truskawki, polać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki na 2 godziny. Posypać płatkami.