Placek ryżowy na jarzynce
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 450 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:07
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżeczki curry
- opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (45-50 dag)
- cebula
- 2 łyżki masła
- jajko
- 10 dag startego żółtego sera
- 1/2 szklanki bulionu
- olej
- sól
Reklama
Ryż ugotować w 3 szklankach osolonej wody z dodatkiem curry, lekko ostudzić.
Warzywa przelać na sicie wrzątkiem. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać warzywa, zalać bulionem, przykryć, dusić na małym ogniu 10 minut.
Do ryżu wbić jajko, wsypać ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, włożyć ryż, wierzch wyrównać i lekko ubić.
Smażyć 5-6 minut. Nakryć talerzem, patelnię odwrócić. Placek ryżowy zsunąć z powrotem na patelnię, dosmażyć.
Warzywa rozłożyć na talerze, na nich ułożyć porcje placka.
Reklama
Reklama
Reklama