Placek pomarańczowy
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 360 kcal

- Moje Gotowanie
Składniki na 10 porcji:
- 1 i 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki
- 8 dag płatków migdałowych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- duża pomarańcza
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
- torebka cukru wanilinowego
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Mleko zagotować ze szczyptą soli, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, aż całkowicie wchłonie płyn. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę otartą z pomarańczy, dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki, dokładnie wymieszać. Kaszę wymieszać z masą maślaną, dodać 3/4 migdałów, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nałożyć masę, posypać resztą migdałów i skórką pomarańczową. Piec 1 godz. w temperaturze 200°C. Pod koniec przykryć folią aluminiową, by skórka się nie spaliła. Po wystudzeniu udekorować cząstkami pomarańczy.
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa