Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • kilogram ziemniaków
  • 2 piersi kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mleka
Reklama

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wrzuć mięso, wymieszaj, duś na wolnym ogniu ok. 20 min. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na roztopionym maśle. Dodaj ziemniaki, dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną rozłóż równo na natłuszczonej patelni. Podsmaż placek z jednej strony i odwróć na drugą za pomocą dużej pokrywki lub talerza. Skrop mlekiem, smaż jeszcze chwilę. Na wierzchu połóż uduszone mięso z kurczaka.
NASZA RADA: Gorący placek posyp obficie świeżymi ziołami, np. majerankiem – będzie aromatyczny i dużo lżej strawny

Reklama
Reklama
Reklama