Placek pasterski
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 310 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
- kilogram ziemniaków
- 2 piersi kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 5 dag wędzonego boczku
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki mleka
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wrzuć mięso, wymieszaj, duś na wolnym ogniu ok. 20 min. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na roztopionym maśle. Dodaj ziemniaki, dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną rozłóż równo na natłuszczonej patelni. Podsmaż placek z jednej strony i odwróć na drugą za pomocą dużej pokrywki lub talerza. Skrop mlekiem, smaż jeszcze chwilę. Na wierzchu połóż uduszone mięso z kurczaka.
NASZA RADA: Gorący placek posyp obficie świeżymi ziołami, np. majerankiem – będzie aromatyczny i dużo lżej strawny