Placek naleśnikowy ze śliwkami
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 14:42
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- opakowanie mrożonych śliwek bez pestek
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szklanka mleka
- szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- olej
- cukier puder do posypania
- sól
Reklama
Śliwki lekko rozmrozić, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Jajka zmiksować na gładką masę z mąką, mlekiem, śmietaną, cukrem i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut.
Olej rozgrzać na patelni, wlać warstwę ciasta grubości 5-7 mm, równomiernie rozprowadzić. Gdy placek się lekko podsmaży, ułożyć na wierzchu kawałki śliwek, chwilę podsmażyć. Patelnię przykryć dużym talerzem, odwrócić, placek delikatnie zsunąć z powrotem na patelnię usmażoną stroną do góry.
Placek smażyć jeszcze kilka minut. Oprószyć cukrem pudrem, podawać na gorąco.
Reklama
Reklama
Reklama