Placek miodowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 370 kcal
Składniki na 16 porcji

- Moje Gotowanie
CIASTO:
● 30 dag masła
● 30 dag miodu wielokwiatowego
● 30 dag mąki pszennej
● 15 dag pełnoziarnistej mąki żytniej
● proszek do pieczenia
● 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
● szczypta soli morskiej
● 6 jajek
● 1/2 kg jabłek
NADZIENIE:
● po 20 dag malin i rabarbaru
● 10 dag łuskanych orzechów laskowych
● 10 dag brązowego cukru
● 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
● pół łyżeczki cynamonu
● 15 dag masła
Ciasto: miękkie masło ubić z miodem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać do masy jajka, mąkę z proszkiem, sproszkowany anyż. Mieszać, aż ciasto stanie się kremowe.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać bezpośrednio do ciasta, od razu wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem.
Rabarbar umyć, osuszyć, cienko obrać, pokroić w kostkę i rozłożyć równo na cieście razem z malinami. Posypać orzechami, drobniutko pokruszonym anyżem, cukrem i cynamonem, a na końcu przykryć płatkami masła.
Blachę włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40 min.
Polecane
Modne kolory włosów na 2022: piaskowy blond, miodowe pasemka i bogaty brąz będą hitem w nowym roku!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa