Placek lotaryński
Dzisiaj polecamy placek lotaryński - proste francuskie danie - na codzienną kolację i małe party.
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 30-40 minut
Porcja: 790 kcal
Składniki na 3 porcje
- Moje Gotowanie
Ciasto:
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 1/4 łyżeczki soli
- tłuszcz do formy
Farsz:
- 10 dag boczku
- cebula
- łyżeczka masła
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietany 18%
- 10 dag tartego sera (łagodnego, np. ementalera)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Ciasto: z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Ciasto podzielić na trzy części. Cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczone małe (15 cm) formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, przestudzić.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, razem z cebulą lekko zrumienić na maśle.
Jajka ubić, wymieszać ze śmietaną i siekaną natką. Przyprawić szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.
Podpieczone placki posypać tartym serem. Wyłożyć podsmażony boczek z cebulą i zalać wszystko masą jajeczną. Piec 25 minut w temperaturze 190-200°C. Podawać ciepłe, z sałatą.