Placek kawowo-orzechowy
Porcja: 475 kcal Przygotowanie: 90 minut Na 10 porcji
- Claudia
Ciasto:
- 680 g mąki
- 240 g smalcu
- 340 g cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- łyżka masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy (bez fusów)
- paczka herbatników
Masa orzechowa: - 300 g posiekanych orzechów włoskich
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
Masa jajeczna: - 4 jajka
- 320 g cukru
- 1–2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Mąkę wyrobić ze smalcem, cukrem, żółtkami, całymi jajkami, masłem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokątny placek. Ułożyć je w formach.
Składniki na masę orzechową wymieszać w rondlu i podgrzewać 7–8 minut, aż się połączą. Na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Piec 25–30 minut w 180–200°C. Pozostałe placki upiec podobnie (ale bez masy orzechowej). Odstawić do ostygnięcia.
Jajka na masę jajeczną ubić z cukrem na parze. Wymieszać z kawą. Ostudzić, ciągle ubijając.
Placki bez orzechów nasączyć kawą, posmarować masą jajeczną i posypać pokruszonymi herbatnikami. Ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu nałożyć placek z masą orzechową.
Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz