Placek jogurtowy z owocami
Jogurtowe ciasto - pyszne i zdrowe!
- Katarzyna Zielińska (slodkiefantazje.pl, Claudia
Opublikowano: 23.07.2013, 07:08
Reklama
PORCJA: 386 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 12 PORCJI
Reklama
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- szklanka cukru
- 40–50 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny
- ok. 250 g malin
Reklama
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć osobno na puszystą masę i cały czas miksując, stopniowo dodawać ubite jajka. Dodać jogurt i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie jednolite. Formę o wymiarach ok. 24x24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny. Piec 30–40 minut w temperaturze 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama