Placek jabłkowo-jeżynowy
Porcja: 422 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 40 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:00
Reklama
Na 12 porcji
Reklama
- kilogram winnych jabłek
- 500 g jeżyn
- 150 g cukru
- 150 g kołeczków z migdałów
- 1/8 l słodkiej śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
- 500 g mąki
- 80 g drożdży
- 150 g masła
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka skórki startej z cytryny
Reklama
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Dodać pozostałe składniki ciasta (mleko podgrzać, masło rozpuścić). Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Cukier podsmażyć. Dodać migdały, chwilę smażyć. Wlać śmietanę i podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Jeżyny opłukać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Skropić sokiem z cytryny.Ciasto rozwałkować. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Obłożyć owocami. Piec 25 minut w 200°C. Polać karmelem z migdałami. Piec kolejne 10-15 minut w temp. 150°C. Wystudzić, pokroić na kawałki.
Reklama
Reklama
Reklama