Placek brzoskwiniowy
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 30-40 min
Porcja: 290 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 10:46
Reklama
SKŁADNIKI NA 20 PORCJI
Reklama
- 10 brzoskwiń
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- łyżka startej skórki cytrynowej
- 4 jajka
- 20 dag masy marcepanowej
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 słoika konfitury morelowej
Reklama
Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki, usunąć pestki.
Margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Wbić jajka, dalej ucierać. Marcepan pokroić na kawałki, zmiksować z masą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać.
Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W rządkach ułożyć połówki brzoskwiń. Piec 30-40 min w 180°C.
Konfiturę morelową podgrzać z 3 łyżkami wody, przetrzeć przez sito. Ciepłe ciasto posmarować cienko konfiturą.
Reklama
Reklama
Reklama