Pizza z anchois i rukolą
Domowa pizza smakuje wybornie!
- kobieta.pl
Opublikowano: 30.08.2013, 05:15
Reklama
Składniki:
Reklama
- 1/3 kostki drożdży
- ciepła woda - pół szklanki
- łyżeczka cukru
- szklanka mąki
- szklanka wody
- sól
- opakowanie anchois
- sos pomidorowy - 4 łyżki
- rukola
- oliwa z oliwek
- oregano
- garść tartego żółtego sera
Reklama
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 20 minut. Mąkę mieszamy z łyżeczką soli, wodą, łyżką oliwy i drożdżami oraz łyżeczką oregano. Wyrabiamy ciasto - jeśli jest za gęste dodaj wody, za rzadkie - dodaj mąki. Ciasto odkładamy na 40 min w ciepłe miejsce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy anchois, posypujemy tartym serem. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 185 stopni. Przegi muszą się dobrze zarumienić. Podajemy ze świeżą rukolą i oliwą.
Reklama
Reklama
Reklama