Pizza dla początkujących
Ulubione danie Włochów robi u nas zawrotną karierę. Smakuje i dorosłym, i dzieciom. Warto więc na stałe wprowadzić pizzę do domowego jadłospisu. Najważniejsze to upiec dobry spód. Reszta zależy od naszej fantazji i kulinarnych upodobań.

- Claudia
Spód pizzy to oszczędna wersja drożdżowego ciasta. Po wyrobieniu i wyrośnięciu wylepiamy nim blachę i obkładamy wybranymi składnikami. Oprócz warzyw (surowych, pokrojonych w plasterki lub podsmażonych) jako obłożenie można wykorzystać wędlinę (kiełbasę, salami, szynkę) lub mięso (podsmażone kawałki drobiu, wołowiny). Wspaniale smakuje pizza obłożona rybkami w pomidorach (z puszki) i posypana serem albo z szynką i ananasem (z zalewy). Cztery smaki - do wyboru Przygotowanie: 40 minut
Dla 4-6 osób
Ciasto, przygotowane według przepisu na stronie obok, ułożyć w formie, posmarować sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami.
Proponujemy 4 zestawy do wyboru. Z oliwkami i serem
- opakowanie filecików anchois
- 150 g czarnych oliwek
-150 g mozzarelli Fileciki osączyć z zalewy. Oliwki i mozzarellę pokroić w plasterki. Fileciki ułożyć na cieście. Posypać oliwkami i obłożyć mozzarellą. Z pieczarkami
- 300 g pieczarek nłyżka oliwy
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na posmarowanym przecierem pomidorowym cieście. Cebulowa
- 2-3 cebule
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz Cebule obrać, pokroić w krążki lub duże kawałki. Podsmażyć na oliwie, nie rumieniąc. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na przygotowanym spodzie do pizzy. Śródziemnomorska
- duża puszka karczochów
- łyżka oliwy Karczochy osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Skropić oliwą. Obłożyć nimi ciasto. Pizzę należy oprószyć solą i pieprzem, po czym wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200-220 C. Podawać z sosem pomidorowym. Robimy placek z ciasta drożdżowego Przygotowanie: 15 minut (wyrastanie: ok. 10 minut)
Dla 4-6 osób - 300 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych (lub 3,5 g suszonych)
- 3/4 szklanki letniego mleka (lub wody)
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oliwy 1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka lub wody (jeśli używamy suszonych, nie mieszamy ich z mlekiem, tylko dosypujemy do mąki) i odstawić na ok. 5 minut. Następnie do miski przesiać mąkę ("napowietrzone" ciasto będzie miało lepszą konsystencję).
2. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z mąką. Dodać resztę letniego mleka i sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto - ręcznie lub mikserem - aż zacznie odstawać od brzegów naczynia (gdyby bardzo się kleiło, można dodać jeszcze trochę mąki).
3. Ciasto uformować w kulę, posmarować je połową oliwy, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy nieco podrośnie, kilka razy je zagnieść. Rękami uformować okrągły placek, przełożyć go na stolnicę i rozwałkować na wielkość formy.
4. Okrągłą formę z niskim rantem (można użyć również prostokątnej blachy jak do ciasta) wysmarować resztą oliwy. Placek przenieść na wałku do formy. Brzegi mocno docisnąć do rantu naczynia. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia lub od razu obłożyć dodatkami. Podstawowe produkty Pomidory, ser i zioła
Ułożone na drożdżowym placku te trzy składniki w zupełności wystarczą, by zrobić pizzę. Taki jej rodzaj nosi nazwę margherita (od imienia królowej Włoch, Małgorzaty). Pomidory myjemy i kroimy w plasterki (wcześniej warto je sparzyć i obrać ze skórki), po czym układamy bezpośrednio na cieście. Po sezonie świeże warzywa możemy zastąpić przecierem, wymieszanym z łyżką oliwy. Następnie wybieramy ser - najlepiej taki, który w wysokiej temperaturze łatwo się topi. Doskonała jest mozzarella, ale do zapiekania nadaje się też gouda czy ementaler (możemy użyć kilku gatunków jednocześnie). Ser ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki i układamy na wierzchu pizzy. Potem posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem, cząbrem, i pieczemy. Gorący placek polewamy aromatycznym sosem pomidorowym. Margherita to baza do przygotowania innych rodzajów pizzy - po prostu na pomidory wykładamy ulubione składniki, posypujemy serem oraz ziołami i gotowe! Więcej w Claudii 10/2004
- Książki o tematyce kulinarnej kupisz w sklepie Claudii on-line
- Nowość - polecamy "Kuchnię Śródziemnomorską" - kup już teraz!
1 z 1

957
Polecane
Przepisy wegańskie dla początkujących. 5 przepysznych dań, dzięki którym ze smakiem rozpoczniecie swoją przygodę z kuchnią wegańską
Jak medytować? Nie wiesz od czego zacząć? Ta krótka instrukcja dla początkujących pomoże ci uspokoić myśli
Zrównoważone podróżowanie dla początkujących. Podpowiadamy, gdzie jechać, aby odpocząć, i nie zrujnować przy tym planety i… portfela!
Współpraca reklamowa
Życzenia walentynkowe dla przyjaciela. Wyjątkowe propozycje na kartki i SMS-y
Życzenia na Dzień Kobiet dla ukochanej. Słowa pełne miłości dla twojej wybranki
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa