Piwny grzaniec: wytrawny z grzankami
Przygotowanie: 15 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:17
Reklama
Na 6 porcji
Reklama
- 1 l jasnego piwa
- 2-3 cytryny
- 2-3 kromki chleba żytniego
- 15 dag rodzynek
Chleb pokroić w niewielką kostkę, rozsypać na blasze, wysuszyć w piekarniku w temp. 100 st C, nie rumienić. Grzanki pokruszyć, włożyć do dzbanka, dodać rodzynki.
Cytryny dokładnie umyć, osuszyć. Z jednej wycisnąć sok, pozostałe pokroić na cienkie plasterki.
Piwo mocno podgrzać, ale nie gotować, wlać do dzbanka. Dodać sok i plasterki z cytryny.
Reklama
Dodajemy mocy
Grzane piwo można wzmocnić odrobiną czystej wódki lub rumu. Na podaną ilość piwa wystarczy kieliszek (100 ml).
Reklama
Reklama
Reklama