Pilaw z krewetkami
Czerpanie przyjemności z przyrządzania dobrego jedzenia w Turcji jest tak samo ważne, jak było przez wieki. Za panowania osmańskich sułtanów kuchnia pałacowa doprowadziła do wąskiej specjalizacji; powstały kulinarne fachy: potrawy smażone na tłuszczu przygotowywali lokmaci, mięsne kulki köfteci, słone paszteciki börekçi, a potrawy z ryżu pilavci.

1 z 4

pilaw_1264
Czerpanie przyjemności z przyrządzania dobrego jedzenia w Turcji jest tak samo ważne, jak było przez wieki. Za panowania osmańskich sułtanów kuchnia pałacowa doprowadziła do wąskiej specjalizacji; powstały kulinarne fachy: potrawy smażone na tłuszczu przygotowywali lokmaci, mięsne kulki köfteci, słone paszteciki börekçi, a potrawy z ryżu pilavci. 4 porcje Przygotowanie: 20 min Składniki:
- 4 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka pasty z wędzonej papryki
- 3/4 szklanki kaszy burgul
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- sól
- łyżeczka Sambal oelek TaoTao
- 3 gałązki mięty
- 50 dag krewetek
- pieprz
- 2 łyżki oliwy pomace
- 3 pomidory
- bakłażan
- limonka
- mielony kmin
- rzymski cukier
2 z 4

1
Na 2 łyżkach masła szklimy jedną posiekaną cebulę i ząbek czosnku, mieszamy z pastą z papryki. Dodajemy kaszę oraz bulion. Solimy i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy pastą Sambal oelek oraz drobno posiekaną miętą.
3 z 4

2
Krewetki obieramy. Oprószamy solą i pieprzem, przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy resztę czosnku pokrojonego w cienkie plasterki i pozostałą posiekaną cebulę.
4 z 4

3
Gdy krewetki się zaróżowią, wyjmujemy je z patelni, a w zamian dodajemy pokrojone, obrane ze skóry pomidory, pokrojony bakłażan, skórkę z limonki i kmin rzymski. Dusimy, aż pomidory się rozpadną, a część płynu odparuje. Dodajemy resztę masła, sól, pieprz i cukier. Zdejmujemy z ognia i do sosu wrzucamy przygotowane krewetki.
Polecane
„Mama uważa, że w kuchni należy iść z duchem czasu. To, co podała na wigilijny stół, przeszło wszelkie oczekiwania”
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
„Mąż brykał z panienkami, a potem wracał z podkulonym ogonem. Myślałam, że to z miłości, a darmozjad liczył na coś innego”
„Jednego z tatuśków z wywiadówki zaprowadziłam prosto do mojej sypialni. Nauczę go języka miłości”
„Mąż nie odebrał mnie z porodówki, bo zgłębiał tajniki prokreacji z kochanką. Nakryłam łajdaka z dzieckiem na ręku”
„Gdy z ogródka zniknęły petunie, myślałam, że to sprawka smarkaczy z osiedla. Prawda boleśnie otworzyła mi oczy”
„Żona figlowała z kochankiem za moje pieniądze. Zaniemówiłem, gdy zobaczyłem wyciąg z konta”
„2 dekady żyłam z pasożytem zwanym mężem. Gdy odkryłam, że świntuszy z kochanką, rozpoczęłam odwet”
„Teść zrobił z mojego wesela rodzinne pranie brudów. Chciał rozliczać mnie z każdego grosza, ale utarłam mu nosa”
„Od pogrzebu dziadka Józka nie potrafię nikomu zaufać. Nawet z zaświatów ten drań z nas zadrwił”
„W spa zamiast odpocząć, zjadałam zęby z nerwów. Odkryłam, z kim mój ukochany osiąga szczyty relaksu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa