Pikantny łosoś z kiełkami
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 6-8 godzin
Zapiekanie: 5 minut
Porcja: 490 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:27
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 60 dag filetu z łososia norweskiego bez skóry
- olej
MARYNATA:
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki sambal oelek
- łyżka marynowanego imbiru
- 1/2 szklanki wina ryżowego
SAŁATKA:
- po 20 dag kiełków soi, rzeżuchy, słonecznika i rzodkiewki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- sambal oelek
- imbir
- łyżka ziaren czarnego sezamu
- łyżka chrzanu "wasabi"
Reklama
Filet pokroić na 4 równe części. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć łososia. Odstawić na 6-8 godzin. Wszystkie kiełki wymieszać. Miód podgrzać z sosem sojowym, przyprawić imbirem i sambal oelek, gotować, aż woda odparuje. Ostudzić.
Kawałki łososia obsmażyć na oleju, przełożyć do żaroodpornej formy, zapiekać 5 minut w temp. 160°C.
Kiełki polać sosem miodowo-sojowym i posypać sezamem. Łososia podawać z sałatką z kiełków i chrzanem.
Reklama
Reklama
Reklama