Pikantne szaszłyki
Przepis na pyszne pikantne szaszłyki do przygotowania w piekarniku. Zapach grilla w środku zimy. Spróbuj! Przygotowanie: 40 min, Porcja na 2 osoby, wartość: 250 kcal.
- Krystyna Stryjewska, Naj
● 40 dag wątroby wołowej
● 3 ząbki czosnku
● łyżeczka soli i ziół prowansalskich
● pieprz
● 4 łyżki wódki
● 6 łyżek oleju
● 4 cebule
● 2 papryki
● 20 dag plastrów wędzonego boczku
Wątrobę oczyść, opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Zmiażdżony czosnek rozetrzyj z łyżeczką soli, ziół, dodaj szczyptę pieprzu, alkohol, olej, wymieszaj. Masą posmaruj wątróbkę, przykryj, odstaw na 1 godz. Cebule obierz, potnij na cząstki. Paprykę umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Kawałki watróbki zawijaj w cienkie plasterki boczku i nadziewaj na szpadki na przemian z kawałkami cebuli i papryki. Ułóż na natłuszczonej blasze, piecz 15 min w temp. 200°C.