Reklama

● 40 dag wątroby wołowej
● 3 ząbki czosnku
● łyżeczka soli i ziół prowansalskich
● pieprz
● 4 łyżki wódki
● 6 łyżek oleju
● 4 cebule
● 2 papryki
● 20 dag plastrów wędzonego boczku

Reklama

Wątrobę oczyść, opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Zmiażdżony czosnek rozetrzyj z łyżeczką soli, ziół, dodaj szczyptę pieprzu, alkohol, olej, wymieszaj. Masą posmaruj wątróbkę, przykryj, odstaw na 1 godz. Cebule obierz, potnij na cząstki. Paprykę umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Kawałki watróbki zawijaj w cienkie plasterki boczku i nadziewaj na szpadki na przemian z kawałkami cebuli i papryki. Ułóż na natłuszczonej blasze, piecz 15 min w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama