Pikantne nadziewane pomarańcze
Kuchnia tajska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Aromatyczna, pikantna i zaskakująca. Zachowując oryginalny charakter rodzimych potraw, zaakceptowała najlepsze osiągnięcia kuchni chińskiej i indyjskiej.
1 z 4
pikantne-nadziewane-pomarancze_1258_01
Kuchnia tajska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Aromatyczna, pikantna i zaskakująca. Zachowując oryginalny charakter rodzimych potraw, zaakceptowała najlepsze osiągnięcia kuchni chińskiej i indyjskiej. 4 porcje Przygotowanie: 35 MIN Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 5 dag orzechów ziemnych
- 6 świeżych papryczek chili
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- mały kawałek imbiru
- cebula
- 50 dag chudej wieprzowiny
- 2 łyżeczki pasty krewetkowej
- sól
- 5 dag sera Bursztyn
- jajko
- 5 liści kapusty pekińskiej
- kilka pędów dymki
2 z 4
1
Pomarańcze przecinamy w poprzek na pół, łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę ok. 1 cm. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki rozgniatamy wałkiem. Z 3 chili usuwamy pestki i siekamy jak najdrobniej.
3 z 4
2
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, imbir i cebulę, smażymy 2 min. Dodajemy mięso przepuszczone przez maszynkę, orzeszki, posiekane chili, pastę krewetkową i sól. Smażymy ok. 10 min, mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy.
4 z 4
3
Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, powierzchnię smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem. Układamy na blasze i zapiekamy 10 min w temp. 220°C. Podajemy na liściach kapusty, udekorowane rozkrojonym chili i pędami dymki.