Reklama

Dla 4 osób

Reklama

pęczek marchewki
4 szklanki bulionu z drobiu (z kostki)
mała cebula
szklanka słodkiej śmietany
3 łyżki masła
łyżka mąki
żółtko
2 łyżki tartego chrzanu
pomarańcza (niekoniecznie)
natka
sól, biały pieprz
cukier

Reklama

Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Marchewkę umyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli. Chwilę razem smażyć. Zalać śmietanką. Dusić do miękkości. Pozostałe masło rozgrzać. Podsmażyć na nim mąkę, nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym bulionem. Do bulionu z zasmażką dodać podduszone w śmietanie warzywa. Chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać chrzan. Połączyć z żółtkiem. Pomarańczę umyć, a następnie sparzyć. Specjalnym nożykiem zdjąć skórkę (ewentualnie pomarańczę obrać i skórkę pokroić w cienkie paseczki). Skórkę wrzucić do zupy. Zupę mocno podgrzać. Rozlać na talerze. Posypać posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama