Reklama

PORCJA: 427 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 4 PORCJE:
● 2 cebule
● 4 łyżki oliwy
● 2 łyżki posiekanych migdałów
● 2/3 szklanka białego wytrawnego wina
● 2 szklanki bulionu warzywnego
● duża puszka krojonych pomidorów
● 2 liście laurowe
● 600 g filetów z dorsza
● 2 gałązki selera naciowego
● pół papryczki chili
● kilka gałązek świeżego tymianku
● woreczek ryżu
● sól
● pieprz
Cebule obrać i pokroić w krążki. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić migdały. Chwilę razem smażyć. Wlać wino, bulion, dodać pomidory i liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem. Go- tować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Filety opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Seler naciowy oskrobać, pociąć na kawałki. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, pociąć w pa- seczki. W połowie gotowania dodać do zupy. Zupę posypać tymiankiem. Osobno ugotować ryż. Podawać z zupą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama