Pikantna tarta
Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 320 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
- 2 piersi kurczaka
- olej
- masło
- cebula
- 1/2 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- wegeta opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 10 dag sera żółtego
Piersi kurczaka umyj i osusz. Pokrój w kostkę i obsmaż na oleju wymieszanym z masłem. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plastry, dodaj do mięsa i cebuli. Przypraw do smaku i uduś do miękkości. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż rozmrożnym ciastem, dociskając je do brzegów (wałkiem odetnij wystające kawałki ciasta) , oprósz ciasto pieprzem. Wyłóż na nie farsz, posyp startym serem. Piecz 30 min w temp. 200°C.
NASZA RADA: Danie będzie smaczniejsze i bogatsze w smaku, jeśli podasz do niego jakiś gorący sos (najlepiej gotowy, ze słoika). Warto też zrobić do tarty surówkę, np. utrzeć 3–4 marchewki i przyprawić je łyżką chrzanu, solą, cukrem i śmietaną.