Piersi kaczki z jabłkową nutą
Pieczona pierś z kaczki i jabłka to zestaw doskonały. Co więcej, danie jest proste do przyrządzenia!
- Claudia
Opublikowano: 12.10.2014, 10:49
Reklama
Porcja: 390 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
Reklama
- 2 jabłka
- 2 duże piersi kaczki
- 2 –3 łyżeczki płynnego miodu
- tymianek
- 4 czerwone cebule
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 ml czerwonego wina
- kieliszek calvadosu
- 2 goździki
- łyżka musu jabłkowego
- sól
- pieprz
Reklama
Z jabłek usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Mięso umyć, naciąć od strony skóry. Oprószyć solą, pieprzem. Smażyć skórą do dołu przez 5 minut, następnie odwrócić i smażyć jeszcze 2–3 minuty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować łyżeczką miodu. Ułożyć mięso i jabłka, skropić resztą miodu i posypać tymiankiem. Piec 35–40 minut w 180°C. Cebule obrać, pokroić w piórka. Podsmażyć na tłuszczu wytopionym z piersi. Dodać bulion, wino, calvados i goździki. Gotować, aż część sosu odparuje. Połączyć z musem jabłkowym. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać do mięsa.
Reklama
Reklama
Reklama