Pierś z kaczki z warzywami
Kaczka jest mięsem, które idealnie nadaje się na tak uroczyste okazje jak np. świąteczny obiad. Można je piec, ale też smażyć, dusić oraz przygotowywać z niego buliony.
- Claudia
Porcja: 391 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- 2 piersi z kaczki
- cebula
- ząbek czosnku
- bulwa kopru włoskiego
- 3 marchewki
- 2 gałązki świeżego cząbru lub 1/2 łyżeczki cząbru mielonego
- łyżka klarowanego masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Piersi umyć, osuszyć. Umieścić na rozgrzanej patelni skórą do dołu, smażyć (bez tłuszczu) 5 minut na małym ogniu. Przełożyć na brytfankę. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić 3 łyżkami gorącej wody. Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160°c. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Koper włoski umyć i pokroić w paski. Marchewki obrać i również pociąć w paski.
Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć masło, pokrojone warzywa i cząber. Wlać wino i bulion; dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, następnie pokroić w plastry. Podawać z warzywami.
NASZA RADA
Mięso warto wcześniej natrzeć majerankiem i roztartym czosnkiem,a jeśli tuszkę pieczemy w całości można włożyć do niej cząstki pomarańczy lub jabłek.